Το ΚΈΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΎ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΣΎΛΛΟΓΟΣ " ΛΊΝΟΣ"

Σας προσκαλεί σε επίσκεψη- εκδρομή που θα γίνει την Κυριακή στις 7 Νοεμβρίου στο μαγευτικό Αμφιάρειο στον Ωρωπό.
Φίλοι μου είναι γνωστό πως όλοι μας έχουμε επισκεφτεί τον όμορφο και κοντινό μας Ωρωπό, όμως το σπουδαιότερο κατά την αρχαιότητα ιερό του μυθικού ήρωα, μάντη και θεραπευτή Αμφιάραου, το περίφημο " Αμφιάρειο" ίσως δεν είχατε την ευκαιρία να το επισκεφτείτε ή ίσως σάς ήταν άγνωστο.
Την ευκαιρία γνωριμίας του μάς την δίνει ο πολιτιστικός σύλλογος "Λίνος".
Ο Αμφιάραος ήταν γιος του Οικλεους και εγγονός του Μάντη και Θεραπευτή Μελάμποδου.
Ο Αισχύλος στην τραγωδία του " Επτά επί Θήβας" εξιστορεί τα γεγονότα που έγιναν αιτία για την ίδρυση αυτού του σπουδαίου ιερού, μαντείου και θεραπευτηρίου ψυχής και σώματος.
Σε αυτό τον μαγικό τόπο, το Θέατρο του Αμφιαράου μαγεύει! Εδώ τελούνταν τα μεγάλα Αμφιαράεια.
Πέντε συνολικά θρόνοι το κοσμούσαν, μεταγενέστερη προσθήκη της εποχής του Σύλλα, δεύτερο μισό του 1ου αιώνα.
Αμφιάρειο: Η άγνωστη Επίδαυρος της Αττικής στον Ωρωπό.
Εδώ, η ξενάγηση θα γίνει από την κα Γιολα Αργυροπούλου-Παπαδοπουλου, καθηγήτρια στον τομέα Κλασικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α και Κοσμήτωρ του συλλόγου Λόγου, Μουσικής και Τέχνης "Λίνος".
Πριν την επίσκεψη μας στο Αμφιάρειο, και πολύ κοντά σε αυτόν, θα επισκεφθούμε ένα σημερινό λατρευτικό τόπο.
Στον καταπράσινο λόφο, λίγο έξω από το χωριό Μαρκόπουλο Ωρωπού, που αγναντεύει τον πανέμορφο Ευβοϊκό κόλπο, βρίσκεται η Μονή των Εισοδίων της Θεοτόκου.
Η Μονή είναι πρόσφατο κτίσμα (1968), με ιδιαίτερους προσεγμένους χώρους και φιλοξενεί την περίφημη, θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Γενεσιουργού του 16ου αιώνα, ( βοηθά τα άτεκνα ζευγάρια να αποκτήσουν παιδιά), καθώς επίσης και την σπάνια εικόνα με το Άγιον Μανδηλιον του Κυρίου.
Στον επίσης μαγικό τόπο που είναι κτισμένο το σύγχρονο αυτό θεραπευτήριο ψυχής, το Γυναικείο Μοναστήρι, ενυπάρχουν επτά παρεκκλήσια αφιερωμένα σε Αγίους.
Μετά τις επισκέψεις μας στους λατρευτικούς χώρους, θα κατέβουμε στην παραλία, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε το σημείο αναφοράς του Ωρωπού, τις πρώην φυλακές του!
Σήμερα, οι δυσάρεστες μνήμες που αναπόφευκτα ξυπνούν, μετουσιώθηκαν σε χώρους πολιτισμού, μουσείο ιστορίας και δημοκρατίας.
Το κελί του Μίκη Θεοδωράκη, του Ανδρέα Λεντάκη, του Μανώλη Γλέζου και τόσων ακόμη αγωνιστών της δημοκρατίας, μας περιμένει να αφήσουμε ένα λουλούδι στην μνήμη τους.
Και συ λαέ βασανισμένε μη ξεχνάς τον Ωρωπό!
Θα ακολουθήσει γεύμα σε όμορφη ταβέρνα της περιοχής.
Η επιστροφή μας θα είναι νωρίς το απόγευμα.
Η Αναχώρηση μας είναι στις 9.00 από το Μετρό του Νέου Κόσμου, στις 9.15 από το Σύνταγμα, στις 9.30 από την Ομόνοια και 9.45 από την οδό Αχαρνών, απέναντι από τον Σκλαβενίτη προτού βγει το πούλμαν στην εθνική οδό.
Η τιμή του εισιτηρίου είναι 15€
Η επιλογή της πρώτης Κυριακής του Νοεμβρίου, μάς παρέχει την ελεύθερη είσοδο στο αρχαιολογικό χώρο του Αμφιαραειου, που σε οποιαδήποτε άλλη ημέρα θα ήταν 3€.
Η χρήση μάσκας κατά την ξενάγηση είναι υποχρεωτική!
Επίσης η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού για την επιβίβαση στο πούλμαν είναι απαραίτητη.
Για κρατήσεις θέσεων στο τηλ. 697 43000 39
Θα τηρηθούν όλα τα μέτρα ασφάλειας για την πανδημία.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο